Veehouderij
Wij zijn van oorsprong, en nog steeds, een (melk)veehouderij in de Weipoort, te Zoeterwoude.
De boerderij is een echt familiebedrijf dat al generaties lang van vader op zoon overgaat. Op dit moment is dat de 5e generatie.
Wij boeren bewust met veel aandacht voor dierwelzijn, diergezondheid en leefomgeving.
De boerderij heeft heeft een diversiteit aan dieren er zijn o.a. Brown- Swiss koeien, Poll- Dorset schapen, geiten, kippen, konijnen en katten aanwezig.
De weidemelk van onze koeien gaat naar zuivelcoöperatie Friesland Campina en wordt verwerkt tot allerlei zuivelproducten.
Vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar gaan de melkkoeien naar buiten zolang draagkracht van de bodem dit toe laat.
Hierbij eten de koeien deels gras- klaver en kruidenrijk gras.
Kruidenrijk grasland is beter voor klimaat, biodiversiteit en bodem dan monocultuur grasland.
Tevens trekken bloeiende kruiden insecten aan, welke een goed leefgebied oplevert voor foeragerende weidevogelkuikens.
Ook ons jongvee, ossen en schapen beweiden wij zoveel mogelijk. Dit doen wij voornamelijk in natuurgebieden in samenwerking met diverse natuur organisaties.
Percelen met gras die niet beweid worden maaien we, om te verwerken tot kuilvoer en hooi voor de wintermaanden wanneer het vee op stal staat.
Bij het maaien doen wij gedeeltelijk aan uitgesteld maaien. Hierbij worden percelen later in het seizoen gemaaid, zodat het gras hoog blijft om weidevogels te beschermen tijdens het broeden tot na de periode dat de kuikens vliegvlug zijn. In deze periode is voldoende rust van de weidevogels van groot belang.
Daarnaast doen wij aan ecologisch slotenbeheer; bij het schonen van de sloot wordt rekening gehouden met de flora en fauna in de sloot. Hierdoor krijgen slootdieren de kans om te vluchten. Een deel van de waterplanten mag in de sloot blijven staan en tijdens het schonen worden wortels zo min mogelijk beschadigd.
Met energie willen wij verantwoord omgaan. Zo hebben wij diverse maatregelen genomen om energie te besparen, zoals LED verlichting, een voorkoeler bij de melk en wekken onze energie op door middel van zonnepanelen.